Basur kanaması, basur hastalığının en temel belirti ve şikayetidir. İç basuru olan hastaların tümünde görülebilir. Bir çok hasta kanamayı gördüğünde hastalığın ilerlediğini düşünür. Ancak bu ilerlediği anlamına gelmez. Hemoroidin tüm evrelerinde kanama görülebilir bazen de görülmeyebilir.
Ancak makat bölgesinde kanama şikayetine yol açabilen farklı hastalıklarda vardır. Her kanamayı basur olarak nitelendirmek doğru değildir. Bu sebeple anüs bölgesinde meydana gelen bir kanama fark ettiğinizde kesin teşhis koydurmak adına doktorunuza başvurmanız önerilmektedir.
Hemoroid Kanaması Neden Olur?
Makat bölgesinde bulunan taşıyıcı bağ dokuları gevşediği zaman bölgede yer alan toplardamarlarda genişleme olur. Kabızlık, ishal ve aşırı acı tüketilmesi gibi durumlarda mukoza ismi verilen kısımda meydana gelen sıyrılma, tahriş ve zafiyet neticesinde yaralanmalar derinleşebileceği gibi damara denk geldiğinde farklı düzeylerde kanamalar ortaya çıkmaktadır.
Meydana gelen kanama tuvalet kağıdına bulaşma şeklinde görülebileceği gibi damlama şeklinde veya aşırı ıkınılırsa fışkırma şeklinde de olabilmektedir.
Basur Kanaması Nasıl Geçer?
Yazımızın başlangıcında da ele aldığımız gibi öncelikle kanamanın basurdan kaynaklandığından emin olunmalıdır. Çünkü makat bölgesinde oluşan kanamalar makat kanserinden dolayı da kaynaklanabilmektedir. Kesin teşhis konulmadan tedaviye başlanması doğru olmayacaktır.
Basur kanamasının geçmesi ilaç yada bitkisel kürlerle mümkün değildir. Burada dışkılama alışkanlığının düzene sokulması önem teşkil etmektedir.
Dışkılama ihtiyacınızı tam olarak hissettiğinizde tuvalete gitmeli ve ilk kısım çıkarıldıktan sonra daha fazla oturmadan tuvaletten çıkılmalıdır. Daha fazla dışkı çıkarmak için asla ıkınmamalı ve tuvalette uzun zaman geçirilmemelidir. Kabızlık varsa kabızlığa çözüm bulunmalı ve dışkının normal kıvama gelmesi sağlanmalıdır. Unutmayınız ki basurun en temel oluşum sebepleri kabızlık ve ıkınmadır.
Basur Kanaması Nasıl Önlenir ve Durdurulur?
- Kabızlık ve ishal mevcutsa mutlaka çözüm aranmalı ve önüne geçilmelidir.
- Tuvalet ihtiyacı tam anlamıyla hissedildiğinde gidilmeli ilk kısım çıkarılmalı ve boşa oturmadan, ıkınmadan tuvaletten çıkılmalıdır.
- Kan görüldüyse ıkınmadan çıkılmalıdır.
- Hemoroid için geliştirilmiş olan krem, fitil ve tabletler kullanılabilir.
Bu önlemlere rağmen kanama görmeye devam ediyorsanız, doktorunuza başvurmalısınız.
Kanamalı Basur Tedavisi Nasıl Yapılır?
Basur tedavisinde gelişmiş klinikler ve tecrübeli eller tarafından hastalığın evresine göre uygulanabilen ameliyatsız ve modern yöntemler uygulanabilmektedir. Bu yöntemler sayesinde basur kısa süre içinde tedavi edilebilir.
Lazer İRC (infra red coagulatör)
Lazer ismi de verilen İRC yönteminde ışık taşıyan cam çubuk ile kanama meydana gelen memeye temas edilir ve kanama anında durur. 1. ve 2. evredeki hemoroid tiplerine uygulanan bu yöntemin ardından hasta hemoroid probleminden kurtulmuş olur.
RBL (Rubber Band Ligasyon)
Lastikle boğma yöntemi olarak bilinen bu yöntemde cihaz memeyi içine çeker ve memenin en dibine bir lastik halka atar. Bu halka memeye giden damarları tıkar. Kanamayı durduracağı gibi memenin de çürüyerek düşmesini sağlar. Böylece hem kanama hem de hemoroid tedavi edilmiş olur.
THD
En ileri düzey basur vakalarında tercih edilen yöntemdir. Bu yöntemde hemoroid memesine yada memelerine giden atar damar tespit edilerek dikiş atılmaktadır. Böylece hemoroid memesi beslenemediği için kendiliğinden çürüyerek düşmektedir. Hem kanama geçmekte hem de basur ortadan kaybolmaktadır.
Klasik Ameliyat
Üstteki yöntemler varken neredeyse başvurulmayacak bir yöntemdir. Eğer üstte ki yöntemler yoksa kanayan meme cerrahi yöntemlerle alınmaktadır.
Basur Kanaması İyi midir, Zararı var mı?
Kanama olmasının hiçbir faydası yada avantajı yoktur. Hastalar kanadığında rahatlama oluyor gibi bir düşünceye sahip olsa da bu tamamen psikolojiktir. Kan kaybetmek faydadan çok tam aksine kan kaybı yaşanmasına neden olmaktadır. Kirli kanın akması için olabildiğince ıkınmak doğru değildir.
Makattan Kanama Olmasına Sebep Olan Hastalıklar
- Hemoroid (basur)
- Rektum kanseri
- Makat kanseri
- Makat çatlağı (anal fissür)
- Anal fistül
- Kondilom
- Polipler
- Anal ragad
- Anal dermatit (mayasıl)
Dokuz Eylül üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. İbrahim KAVAK 1991 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.