Anasayfa / Makat Hastalıkları / Hemoroid Nedir, Nasıl Olur, Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid Nedir, Nasıl Olur, Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid, bir diğer adıyla basur anüsün alt kısmında veya çevresinde şişmiş damarlara verilen isimdir. İç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. Toplumda en sık karşılaşılan tipi iç basurdur. İç basur anüs içerisinde, dış basur ise anüs çevresinde meydana gelmektedir. İç basurun 3. ve 4. evrelerinde meme dışarıda rahatlıkla hissedildiği için hastaların büyük çoğunluğu bunu “dış basur” olarak ifade eder ancak bu iç basurdur.

İç hemoroidler: Anüsün hemen iç kısmında rektumun başlangıcında oluşmaktadır. Büyüyüp evre ilerledikçe dışarıya sarkarlar. İç hemoroid için en büyük sorun dışkılama sırasında kanamadır. İleri evrelerde ağrıda görülür. İç basurda kendi içinde 4 evreye ayrılır.

  • 1. Evre: Gözle yada parmakla hissedilmez, yalnızca kanama görülebilir.
  • 2. Evre: Oluşan meme elle hissedilebilir, dışkılarken dışarı çıkar ve sonra kendiliğinden girer.
  • 3. Evre: Meme dışkılama esnasında dışarı çıkar, elle ittirildiğinde içeri girer.
  • 4. Evre: Meme sürekli dışarıda durur, elle içeri ittirilse bile tekrar dışarı çıkar.

Özellikle 3. ve 4. evrelerde basur memesi makat kasları arasında sıkışıp kaldığında basur boğulması yani tromboze hemoroid oluşur. Basur hastalığında ağrı olmasının en önemli sebebi budur.

Dış hemoroidler: Anüs çevresinde meydana gelen yağ bezesi gibi şişliklerdir. Otururken oldukça zorluk çıkarabilir ve ağrıyabilir. İç hemoroide kıyasla nadiren görülmektedir.

Neden Olur, Oluşma Nedenleri Nelerdir?

Basur toplumda çok yaygın bir hastalıktır. Anüste meydana gelen basınç ile ortaya çıkmaktadır. Bu basınç çoğunlukla kabızlık ve doğum esnasında ki ıkınma ile ortaya çıkabilmektedir. Basınç anal bölgedeki damarların şişmesine sebep olduğu gibi aynı zamanda ağrı ve kanama gibi şikayetlerde görülebilmektedir.

Basura şunlar sebep olabilir

  • Kabızlık
  • Ikınma
  • Normalden ağır yük kaldırma
  • Tuvalette uzun süre oturma

Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid normal şartlarda ağrılı bir hastalık değildir ancak üstte de belirttiğimiz gibi 3. ve 4. evrelerdeki iç basurda tromboze hemoroid durumu ortaya çıktığında ağrılı olmaktadır.

Basur belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Dışkılama sırasında tuvalette yada tuvalet kağıdında parlak kırmızı kan
  • Anüste kaşıntı
  • Dışkılama sırasında veya otururken ağrı
  • Anüste şişlik

Makat bölgesinde meydana gelen bazı hastalıklarda şikayetleri benzediğinden hemoroid sanılabilmektedir. Bu sebeple en doğru teşhis doktor muayenesi ile konabilir. Makat bölgesinde yaşadığınız herhangi bir şikayet için yanlış çözüm yollarına başvurmamak için en kısa sürede doktorunuza başvurmanız önerilir.

Hastaların büyük çoğunluğu doktor korkusundan yada hastalığın oluştuğu bölge itibariyle utandıklarından dolayı doktora başvurmak yerine internetten yada çevrelerinden duydukları yöntemlerle çözüm bulmaya çalışmaktadır. Bu süreçte hastalığın oluşmasında rol oynayan faktörlere önlem almadıkları için basur ilerleyebilir. Doktor hasta arasında utanmanın olmaması gerektiğinin bilincinde olunmalı ve çekinmeden gidilmelidir.

Basur İçin Hangi Doktora Gidilir?

Hastaların en sık araştırdığı konulardan biride basura hangi bölüm bakar şeklindedir. Hemoroid rahatsızlığı için genel cerrahi bölümüne başvurulmalıdır. Mümkünse proktoloji (makat hastalıkları) konusunda tecrübesi olan bir genel cerrahi uzmanına başvurmanız tavsiye edilir. Özellikle güncel ameliyatsız ve modern yöntemleri takip ederek uygulayan doktorların tercih edilmesi son derece avantajlı olacaktır. IDEA Klinik şubelerinin tümünde teknolojik, modern ve çağdaş yöntemleri uygulayan proktoloji konusunda tecrübeli genel cerrahi uzmanları hizmet vermektedir. Size en yakın şubeye ulaşarak ayrıntılı bilgi ve randevu alabilirsiniz.

Hemoroidten Korunma Yöntemleri

  • Öncelikle basura sebep olan en temel sebep kabızlık söz konusuysa ilk olarak kabızlık çözülmeli ve dışkılama esnasında ıkınmaktan kaçınılmalıdır.
  • Tuvalette uzun süre oturulması hemoroid oluşumunda rol oynayan bir diğer faktördür. Tuvalete giderken yanınızda telefon, dergi yada benzeri bir araç götürmemelisiniz. Proktoloji uzmanları dışkılama süresinin 1-2 dakikadan fazla olmama konusunda uyarmaktadır.
  • Dışkının yumuşatılması için bol lifli gıdalarla beslenmeniz hazır yiyeceklerden (fast food) uzak durmanız gerekmektedir.
  • Hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa hareketlerinizi artırmalı, günlük yürüyüşler ve egzersizler yapmalısınız.
  • Bol sıvı tüketmelisiniz.

Basura Ne İyi Gelir?

Hemomroid hastalığı bulunan bireylerin sıklıkla araştırdıkları “basura ne iyi gelir” sorusuna da aslında hemen üstte ki başlıkta yer vermiş olduk. Kronik kabızlığı olan insanların mutlaka çözüm bularak dışkılarını yumuşatması gerekmektedir. Bol sıvı tüketilmeli, hareketsiz yaşam tarzından kaçınılmalıdır. Ayrıca dışkılama ihtiyacı hissedildiğinde ertelenmemeli ve derhal tuvalete gidilmelidir. Dışkı ertelemek bağırsakların tembelleşmesine ve kabızlık oluşmasına etki etmektedir.

Basuru olan hastalara uzmanlar sıcak su oturma banyosu yapmalarını önermektedir. Günlük olarak herhangi bir sınırı olmayan sıcak su oturma banyosu hemoroid şikayetlerine iyi gelen bir uygulamadır. Küvet veya leğenin içini çok kaynak olmayan oturabileceğiniz düzeydeki sıcaklıkta su ile doldurarak 10-15 dakika kadar oturabilirsiniz. Bu oturma banyosu şikayetlerinizin biraz daha azalmasına yardımcı olacaktır.

Basur İlaçla Geçer mi?

Hemoroid başlangıcında hastalığın oluşumunda rol oynayan faktörlere önlem alınır ve beraberinde bazı ilaçlar kullanılırsa basur gerileyebilir veya şikayetleri azalır. Ancak bunlar için tamamen tedavi eder yada basur tamamen geçer demek mümkün değildir. Kullanacağınız ilaçlar doktor tarafından reçete edilmeli, internet ortamında basura son, basura kesin çözüm gibi sloganlarla satılmakta olan ilaçlar kesinlikle ezbere şekilde kullanılmamalıdır.

Kaynak:

1- https://www.ideatip.net/basur-hemoroid-nasil-tedavi-edilir

2- https://medlineplus.gov/ency/article/000292.htm

3- https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/hemorrhoids

Check Also

kıl dönmesi tedavisinde doğru yaklaşım

Kıl Dönmesi Tedavisi: Doğru Yaklaşım İçin Bilmeniz Gerekenler

Kıl Dönmesi Nedir? Halk arasında yaygın bilinenin aksine aslında dönen bir kıl yoktur yani kalçaların …

WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz